Färilalogga Översättningsinformation
Swedish Danish Dutch English Finnish German
Sitemap för farila.se
farila schablonTill försäljningsställen och föräldrar

Om energidrycker

Det är känt att energidrycker som Red Bull, Monster, Burn, Celsius … innehåller koffein och taurin i sådana mängder att det helt klart är olämpligt för barn.
Man har noterat hjärtflimmer, ångest och kramper och sätter t.o.m. dödsfall hos unga i samband med konsumtion av energidrycker. Extra utsatta är de barn som redan har svårigheter med koncentration och sinnesro.
Särskilt riskabelt är intag i samband med alkohol.

Livsmedelsverket har bara gått så långt att man avråder från att använda energidrycker vid fysisk ansträngning. Trots detta finns det idrottstränare som ger barn, ända ner i 10-årsåldern, energidrycker före en match för att höja deras prestationsförmåga.

Det finns länder som infört förbud att sälja till ungdomar under 18 år. I Sverige finns bara rekommendationer. Många försäljningsställen har satt gränsen 15/16 år men som försäljare har du rätt att sätta en 18-årsgräns. Ett gemensamt beslut i Färila skulle kunna underlätta.

FärilaRådet har blivit uppmärksammat på detta av en ung visselblåsare som påtalat att det är alltför lätt för ungdomar att köpa obegränsat med energidrycker. Så vi vädjar till både försäljare, som bör ha minst 15/16-årsgräns men helst 18-årsgräns, och föräldrar att vara extra uppmärksamma på detta.

Färila 2016-09-12
FärilaRådet


ljusdal gray halsingeturism gray jarvso gray harjedal gray